30 lipca 2011

Kasza gryczana z pieczarkami i kiszonymi ogórkami

U mnie wciąż jesienno- zimowe nastroje, obiecuję się poprawić :) Kasza gryczana w takim zestawieniu pojawiała się u mnie w porze jesiennej i zimowej, ale nie było sposobności, by o tym napisać... aura za oknem wprasza się do mojej kuchni, w ostatnich dniach miałam AŻ dwa dni słońca i mogłam docenić piękno błękitnego nieba... a dzisiaj znowu szaro i deszczowo. Zapraszam więc Was na kaszę gryczaną w wydaniu jesienno- zimowym w samym środku lata!

kasza gryczana z pieczarkami i kiszonymi ogórkami

Składniki
(dla 4 osób)
ok 500 g małych pieczarek
czubata szklanka kaszy gryczanej
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
2-3 małe ogórki kiszone
sól
opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Wykonanie
Kaszę porządnie płuczę, wrzucam do garnka, zalewam wodą (2,5 szklanki), zagotowuję, dodaję niepełną płaską łyżeczkę soli i gotuję pod przykryciem na niedużym ogniu do wchłonięcia wody. W tym czasie biorę się za pieczarki. Na rozgrzanym na patelni oleju smażę pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodaję oczyszczone z odrzuconymi końcówkami trzonków i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę na dużym ogniu aż puszczą i wchłoną sok i lekko się zarumienią, posypuję szczyptą (dosłownie szczyptą) soli, mieszam, wrzucam kaszę, podgrzewam chwilę mieszając, na koniec dodaję pokrojone w dość drobną kostkę ogórki, 2 minutki i wyłączam gaz. Teraz warto danie przykryć na kilka minut. Dodatkowo można dosmaczyć solą (ewentualnie sypnąć odrobinę pieprzu), ale moim zdaniem ogórki wystarczająco przyprawiają potrawę. Smacznego :)

kasza gryczana z pieczarkami i kiszonymi ogórkamikasza gryczana z pieczarkami i kiszonymi ogórkami


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz