21 stycznia 2011

Surówka z marchwi w sosie gorczycowym

Jest to prawie klasyczna surówka z marchewki, robię taką często z dodatkiem jabłka, soku z cytryny, oliwy i soli, mile widziana natka pietruszki. Ciekawostką jest dodatek czarnej gorczycy (pomysł od Hanny Szymanderskiej "Kuchnia Polska, potrawy regionalne"). Reasumując, jest to nieco zindianizowana wersja znanej surówki z marchwi, smażone ziarenka gorczycy nadają ciekawego orzechowego posmaku, tylko nie warto z nimi przesadzić. Dodam jeszcze, w kategorii wymądrzania się /;)/, że smak surówki KAŻDEJ, podobnie jak sałatki, w głównej mierze zależy od jakości i smaku dodanych warzyw /owoców/, drewniane warzywa to drewniany smak i drewniana potrawa z nich przyrządzona. Marchewki są słodkie same w sobie, do tego słodkie jabłko, całość przełamana kwaśnym smakiem cytryny, odrobina oliwy, szczypta soli i już mamy pyszną pożywną surówkę, którą również dzieci chętnie zjedzą :) a dzisiaj w nieco odmienionej formie.

surówka z marchewki w sosie gorczycowym

Składniki
ok 800 g marchwi
1 średnie słodkie jabłko
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka szczypt soli
garść posiekanej natki pietruszki (jeśli jest dostępna)
4 łyżki oleju rzepakowego/ oliwy
2 płaskie niepełne łyżki ziaren czarnej gorczycy
sól do smaku

Wykonanie
Obraną marchew i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, polewam sokiem z cytryny, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam nasiona gorczycy, przykrywam pokrywką (będą strzelać) i smażę na niezbyt dużym ogniu ok 2 minut. Wyłączam gaz i czekam chwilę aż nasiona się uspokoją. Polewam warzywa sosem gorczycowym, mieszam, dosmaczam solą, sypię posiekaną natkę, gotowe :)


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz